ma:
holnap:
Irinyi János

Irinyi János

Üdvözöljük Létavértes város közigazgatási portálján
Skip Navigation Links
További hírek innen: Önkormányzat
POLGÁRMESTERI TÁJÉKOZTATÓ - 2020. november


A koronavírus helyzetről

Az önkormányzat elektronikus felületein megjelentetett intézkedések, illetve tájékoztatók mellett érdeklődtünk a háziorvosi körzetekben a fertőzöttek számáról.
Tájékoztatásuk szerint a három körzetben összesen 57 fő fertőzött és 6 fő kórházban ápolt beteg van. Lélegeztető gépen nincs létavértesi lakos. Rajtuk kívül nagyon sokan várják a tesztek eredményét.
A fenti számok sem biztos, hogy feltétlen tükrözik a valóságot, mert a vizsgálatok, a karantén megszűntetések időben jelentős csúszást mutatnak. Ez a szám természetesen nem tartalmazza azokat, akik ugyan valamilyen tünetet produkálnak és táppénzen vagy egyéb módon otthon gyógyítják magukat. A központi, illetve helyi rendelkezések segíthetik azt a munkát, ami a betegség terjedését akadályozza. Ezért mindenkinek felhívom a figyelmét a szabályok betartására, a távolság tartásra, a maszkviselésre, illetve a gyakori kézmosásra.


Orvosi ügyeleti ellátás biztonsága

Az egészségügyi és munkaügyi jogszabályok betartásával összefüggésben nehézség lépett fel az ügyeleti ellátás szervezésében. Az orvosi ügyeletben résztvevő orvosok számának csökkenésének, a helyettesítő orvosok ellátásból való kivonulásának következményeként a megnövekedett terhet 1 fő háziorvos a továbbiakban nem vállalta. A személyi feltételek biztosítására erőfeszítéseket tettünk, azonban ez rajtunk kívülálló okok miatt nem vezetett eredményre.

A járvánnyal összefüggésben jelentkező fokozott orvoshiány nehezíti a probléma megoldását. Jelenleg külső szolgáltató által történő ellátás érdekében ajánlatkérés van folyamatban.

 

Szennyvízberuházás

A korábban közölt telefonszámokon továbbra is lehet jelezni a közterületen, lakóingatlanon fennálló hiányosságokat, térburkolat kiegészítése, aszfaltozás, aknafedlap szintbehelyezése és minden mást is. Elérhetőségek: Veszelka Miklós 06302682819, Takács István 06304377545, Márton Sándor 06309835087.
Mint, ahogy eddig, munkaidőben az önkormányzat telefonszámain is jelezhetik a hiányosságokat. Az Önkormányzat részéről ezt összesítve folyamatosan továbbítjuk.
Tájékoztatok mindenkit, hogy a mai napig az Önkormányzatnál több mint 450 ingatlan esetében kezdeményeztek bekötést. Kérek mindenkit, hogy lehetőségei szerint még a tél beállta előtt nyújtsa be az igénylését.
Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy a kivitelezők a november 2 -ai héten út, padka helyreállítási és aszfaltozási munkákkal eleget tettek a korábbi lakossági bejelentéseknek.

 

Geotermális energia hasznosítása

A geotermális energia hasznosítás pályázatunk során a kivitelező a hőközpontokban 2020. október 12-től a rendszerek működtetését üzemszerűen végzi. Az előre menő vízhőfok a kútgépházban 62 C0 fok folyamatosan tartható, melyhez a szabályozási folyamatok is elkészültek. Az internetalapú távfelügyeleti rendszer teljes beüzemeléséhez a visszasajtoló kútnál még az adatátviteli vonal végpontját kell a Magyar Telekomnak biztosítani. Egyelőre minden hőközpont a kézi szabályozás mellett is megfelelően üzemel, azonban az időjárás kedvezőbb változása mellett a hőmérséklet a 28 C0 –t is eléri.

Energetikai korszerűsítésről

A Mezei-Vill Kft. szakemberei a város utcáiban -az általunk korábban összeállított lista alapján- a hiányosságokat megszűntették. Karbantartás keretében folyamatosan ellenőrzik a rendszert. Ezzel párhuzamosan a karácsonyi díszvilágításhoz szükséges áramvételi dobozokat szabvány szerint a cég átszerelte. Az Önkormányzat munkatársai a fényforrások előkészítését a napokban elvégzik, annak a kihelyezése és beüzemelése november végéig megtörténik.

Ipari park

 

Az ipari park pályázatunk forrás kiegészítésére a napokban kaptunk értesítést, hogy a közreműködő szervezet 29 727 336 Ft-ot biztosít a beruházás megvalósításához. A kivitelező részéről tett ajánlati ár és a rendelkezésre álló forrás így még mindig (a fenti támogatási rész ÁFA összegét) 8.026.381 Ft összeg különbséget mutat. Erre vonatkozóan megkíséreljük hazai forrás kiegészítő támogatásként az összeget megigényelni. Amennyiben nem sikerül, úgy a 2021-es városi költségvetésben önrészként tervezendő. Erről rövidesen döntést hozunk, annak érdekében, hogy a munkaterület átadása mielőbb megtörténhessen.

 Menyhárt Károly polgármester