ma:
holnap:
Irinyi János

Irinyi János

Üdvözöljük Létavértes város közigazgatási portálján
Skip Navigation Links
További hírek innen: Közérdekű közlemények
POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY


Kedves Létavértesiek!


Mielőtt téves információk terjednének a városban, megnyugtatásként az alábbiakról tájékoztatok mindenkit:

2020. szeptember 14-én az előző heti tormaöntözés után megfázásos tüneteim lettek. Elkezdtem magam a korábban megszokott módon kezelni, hogy mielőbb túl legyek rajta. A hétfői napon enyhe hőemelkedésem is volt, amit másnapra  sikerült megszüntetni. Minden év hasonló időszakában a lehűlt éjszakai hőmérséklet és vizes munkák mellett  szoktam ilyen tünetekkel orvoshoz fordulni. A háziorvos másnap megvizsgált és tiszta tüdőről tájékoztatott. Miután mondtam, hogy a ránk következő hétvégén minden nap nagy létszámú rendezvényeken kell szerepelnem és beszélnem is, arra a következtetésre jutottunk, hogy talán egy tesztet kellene csináltatni. Hangsúlyozom nem voltak extrém és jellegzetesnek mondott tüneteim (szaglás és ízlelés vesztése, erős fejfájás, szűnni nem akaró köhögés, csillapíthatatlan láz…stb). Ezek egyikét sem  tapasztaltam. A tesztet a háziorvos megrendelte, amit szerdán vettek le orrból és garatból.
Az eredmény pénteken délután érkezett meg és teljesen megdöbbentő módon pozitív eredményt hozott. Miután ilyen előzmények voltak én már hétfőtől sehova nem mentem, olyan kontaktjaim sem voltak, akikkel zárt térben 1,5 m-en belül 15 percig tartózkodtam volna, így  ez idő alatt sem a kollégáimat, sem senki mást nem fertőzhettem meg. A hétvégi szerepléseimet lemondtam és másokat kértem azok megtartására. Hiszem, hogy felelős döntést hoztam. Így nem kell a Kormányhivatalnak a Városházát bezárni és tömeges karantént elrendelni. Péntek óta a feleségemmel együtt, egyenlőre önkéntes karanténban vagyunk. Ő a mai napig tünetmentes!

Azonban mind ezek tanulságokkal járnak:
- Nyilván az átlagemberek napi rutinjához képest nekem sokkal több helyre kell mennem, sokkal többféle helyzetben és emberekkel kell találkoznom. Így egy kicsit törvényszerű is, hogy először esek, esünk át rajta. Jól van ez így.

- A másik konzekvencia, ha ilyen enyhe tünetekkel a teszten fennakadtam lehet, hogy az esetek 90 %-ában ez lenne az eredmény. Ha ilyen enyhe lefolyásúvá vált a vírus annak viszont örülnünk kell.

- Harmadik tanulság, hogy közel van hozzánk, itt van közöttünk, hasonlóan az influenzához.  Lehet sokan tünet nélkül már túl is vannak rajta.

- Végül a legfontosabb, hogy mindezért a személyes higiénia, a gyakori kézmosás, fertőtlenítés a maszkviselés és a távolságtartás még talán fontosabb, mint márciusban volt
Kérem, tegyenek így mindenütt és mindig! Vigyázzanak és tovább is vigyázzunk egymásra!
Üdvözlettel !

Menyhárt Károly polgármester