ma:
holnap:
Irinyi János

Irinyi János

Üdvözöljük Létavértes város közigazgatási portálján
Skip Navigation LinksKezdőlap > Település > Egyházak > Vértesi Református Egyházközség
Vértesi Református Egyházközség
 

  4283 Létavértes, Irinyi u. 10. - Szabó János lelkipásztor   
honlap:
www.vertesref.hu
      e-mail: vertesref@gmailmail.com

Vértesi Református Egyházközség
Idősek Szeretetháza
4283 Létavértes, Irinyi u. 7.
telefon: 0652/376-763, 0652/376-809


 

Új lelkipásztora van a vértesi reformátusoknakHuszonhárom közösen eltöltött év, lelkészi szolgálat után köszönt el a gyülekezettől Nt. Rozsnyai István. A Vértesi Református Egyházközség Szabó Jánost választotta meg új lelkipásztorának.

 

Szabó János lelkész családban nevelkedett. Édesapja lelkipásztor, édesanyja tanárnő, igazgató volt, jelenleg nyugdíjasok. Három testvére van.

Tiszaigaron született 1977-ben, két éves korában költöztek Dobozra, ahol gyermekkora nagy részét töltötte. A rendszerváltás évében édesapja Mezőberény lelkipásztora lett.

A közeli Békésben, a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol megszerezte a lelkipásztori képesítést és a szolgálatra való alkalmasságot. Egyetemi évei alatt 1 önkéntes diakóniai évet töltött Németországban segítőként.

 

A gyakorlati éve után az első szolgálati helye Kismarján volt, ahol 7 évig szolgált és Isten különös ajándékának tartja, hogy ez idő alatt tárhatták fel Bocskai István szülei kriptáját, ami -a felújítás után- a templomban most is látogatható.

2001-ben feleségül vette Cséffán Ilonát, aki a debreceni szívsebészeti klinika intenzív osztályán, diplomás ápolónőként dolgozik. 2006-ban született kislányuk Kincső, most gimnazista.

 

2008 novemberében Dr. Bölcskei Gusztáv püspök úr felkérésére püspöki titkár feladatokat vállalt Debrecenben, egész mostanáig. Így Dr. Bölcskei Gusztáv utolsó és Dr. Fekete Károly első ciklusában segítette a püspöki szolgálatukat. Az utolsó időszakban munkája nagy részét a templomfelújítási pályázatok jelentették. Ennek kereténem a vértesi református templom nemrég befejezett megújulását is felügyelte, segítette..

Nagyon várta már, hogy újra, teljes mértékben lelkipásztorként szolgálhasson, de sajnos, ennek az évnek a sajátosságai miatt, mire elfoglalhatta a szószéket, a református egyház úgy döntött, hogy a templomi alkalmakat egy időre felfüggesztik. Egy ideig a létavértesi hívek, csak online vehettek részt az istentiszteleteken.

Nyílt szívvel és jó reménységgel várja, hogy mind az egyházközségben, mind Létavértesen, úgy forgolódhasson, hogy Isten áldását minél többeknek közvetíthesse.

Kővári Krisztián
Nt. Rozsnyai István búcsú Istentisztelete

                                                                                            FELVÉTELT KÉSZÍTETTE: KŐVÁRI KRISZTIÁN
NT. ROZSNYAI ISTVÁN ELKÖSZÖNT  VÉRTESI HÍVEITŐL
A FILM MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE !

„… Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.”
                                                                                                                                                      (2 Tim 4,6)


2020. szeptember 27- én, huszonhárom közösen eltöltött év, lelkészi szolgálat után így köszönt el a Vértesi Református Egyházközség gyülekezetétől és Presbitériumától Nt Rozsnyai István lelkipásztor.
A Gyülekezet és a Presbitérium nevében búcsúzott Nt. Takács- Szilágyi Timea, és megköszönte Tiszteletes úr munkáját ifj. Bárány Péter gondnok úr. – írja tudósításában Szilágyi Katalin, ref. hittanoktató- kántor.
 
2020. szeptember 27- én, huszonhárom közösen eltöltött év, lelkészi szolgálat után így köszönt el a Vértesi Református Egyházközség gyülekezetétől és Presbitériumától Nt Rozsnyai István lelkipásztor.
A Gyülekezet és a Presbitérium nevében búcsúzott Nt. Takács- Szilágyi Timea, és megköszönte Tiszteletes úr munkáját ifj. Bárány Péter gondnok úr. – írta tudósításában Szilágyi Katalin, ref. hittanoktató- kántor. Szilágyi Katalin méltató gondolatai itt olvashatók.


                                                                                        FÉNYKÉPEKET KÉSZÍTETTE: KŐVÁRI KRISZTIÁN
Az Istentisztelet alkalmával készített fotók megtekintéséhez kattintson a képre!


Tisztelt Létavértesiek!

Mint Önök is tudják 2020. szeptember 20 -án volt a Vértesi Református Egyházközség Templomszentelő ünnepsége. Sajnos azon és a következő hétvégén, Rozsnyai István református lelkész búcsú Istentiszteletén -az elrendelt karantén miatt- nem tudtam részt venni. Azonban szükségesnek tartom, hogy a város önkormányzati lapjában köszönetünket fejezzük ki mindazért a munkáért, amit 1997 óta az itt élőkért és a településért végzett!

A mondás úgy tartja, csak akkor tudjuk megítélni, hogy valaki hová ért, ha ismerjük honnan indult. Nt. Rozsnyai István úr olyan időszakban állt az egyházközség élére, amikor a hitélet meggyengült, a közösségi kapcsolatok és az összetartozás érzése alább hagyott, illetve az egyházi vagyon épületei az enyészet felé fordultak. Ez volt hát az indulás, ami után 23 év alatt odaadó szolgálattal, rengeteg törődéssel csoda született. Egy erős egyházi közösség, kiteljesedett hitélettel. Megújult épületek, orgonaavatás, naperőmű és közösségi tér, templomfelújítás két alkalommal is, jurta tábor építése, kiállítóhely létrehozása, konyhaépítés, szociális szolgáltatások beindítása, működtetése és vezetése.

Közös rendezvények sora az önkormányzattal, az intézményeivel és a civil szervezetekkel. Az utat ezek a csodák szegélyezik, aminek a hozadéka sokkal-sokkal több.

Munkahelyteremtés, rászorultak ellátása, ifjúsági programok, hagyományőrző- és teremtő események. Ám mégis mindenek fölött erős emberi kapcsolatok, stabil foglalkoztatás, idegenforgalmi vonzerő és ezzel Létavértes jó hírnevének növelése.

Mindezért megérdemelten vette át 2003-ban a Létavértes Városért díjat, 2018-ban második alkalommal a Pro Caritate miniszteri elismerést, és 2019-ben Létavértes Város Díszpolgára címet. Rozsnyai István nagytiszteletű úr a díjaktól függetlenül papi és emberi tulajdonságainak köszönhetően élvezi az itt élők tiszteletét, bizalmát és megbecsülését.

Jómagam mindannyiunk nevében hálás szívvel mondok köszönetet mindenért. Nyugodt pihenést és jó egészséget kívánok.  Megtiszteltetés volt Vele együtt dolgozni!

Menyhárt Károly polgármester


Elhangzott 2019 - ben a Létavértes Város Díszpolgára cím átadása alkalmával

2020. október - Szerk: T.B.
TEMPLOMSZENTELÉSI ÜNNEPI ISTENTISZTELET - VÉRTES


                                                                                                     FELVÉTEL: KŐVÁRI KRISZTIÁN

A közel 2 órás film megtekintéséhez kattintson a képre.


A hálaadó Istentiszteleten igét hirdetett Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.  Elmondta, hogy nemcsak a templom megújulását, hanem Rozsnyai István lelkipásztor 50 éves szolgálatát is ünnepeljük, melyből 23 évet szolgált ebben a létavértesi templomban, mely most 130 millió forintból újult meg.

A templomszentelési szolgálatot Vad Zsigmond esperes végezte.
Köszöntőt mondott Tasó László országgyűlési képviselő, Dr. Fürjes Zoltán, egyházi- és nemzeti kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, és a városi önkormányzat képviseletében Vályiné Pápai Viola képviselő.

- Egy turisztikai fejlesztést szolgáló pályázat révén közel 80 millió forintos támogatást kaptunk külső-belső felújításra a magyar kormánytól és az Európai Uniótól. Tasó László országgyűlési képviselő közbenjárásával vidékfejlesztési pályázatból 50 milliót nyertünk a torony megújítására. A gyülekezet a templom javításához 3,2 millió forintot, az új óraszerkezetre 2 millió forintot adományozott – mondta el Rozsnyai István református lelkész.

23 éves szolgálata alatt 853 millió forint pályázati forrással járult hozzá az egyházközség és a városrész gazdagodásához.         (T.B.)


További fotók megtekintéséért kattintson a képre!

1

A Vértesi Református Egyházközség 2020. szeptember 20. napján, délelőtt 10.00 órakor hálaadó istentiszteleten ad hálát Istennek temploma külső-belső felújításáért, Létavértes, Kassai u. 3. szám alatt, mely alkalomra hívjuk és várjuk az érdeklődőket.

Gyülekezetünk a GINOP-7.1.4-16-2016-00014 kódszámú „Egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztése” című pályázatán és a VP6-7.2.1-7.4.1.1-16 „Településeket meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés” című pályázaton nyerte el a felújítást fedező összeget.

A felújítás és a korszerűsítési munkálatok befejezése után, a templom egyben kiállító hely is lesz, melyet a nagyközönség is látogathat.

A koronavírus járvány miatt a templomban 250 főt tudunk fogadni. Minden második padot üresen kell hagynunk. Audiovizuális eszközökkel az istentiszteletet kiközvetítjük a templom kertbe, de itt ülőhelyet nem biztosítunk. A templom két bejáratánál kézfertőtlenítőt és szájmaszkot helyezünk el.

A szeretetvendégségen intézményünk dolgozói szolgálják ki a vendégeket. A templomot, látogatás céljából 2020.09.20.-án 16 óráig nyitva tartjuk.

Megértésüket köszönjük!                                                                                                                                        A presbitérium

Vértesi Református Egyházközség
facebook oldala: ITT 
  

Konfirmáció az Egyházközségben


Idén is ünnep volt június 2-án a Vértesi Református Gyülekezetben. Hét fiatal tett bizonyságot hitbeli jártasságáról Isten színe előtt.
Igét hirdetett Rozsnyai István lelkipásztor. Kiemelte, hogy az élet viharaiban az egyedüli kapaszkodónk csak az Úr Jézus Krisztus, akire minden körülmények között számíthatnak.
Konfirmált fiatalok: Balázs Márk György, Balogh Ágnes Tímea, Föőr Tamás Dániel, Mezei Boglárka, Molnár Krisztina Pongor Enikő, Szabó Dávid Gyula.
A fogadalomtétel után a gyülekezet egy áldással bocsátotta útjukra a konfirmáltakat:

"Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa neked.
Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon és megvédjen.
Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a Gonosz cselvetésétől.
Az Úr legyen alattad, hogy felfogjon, ha leesel.
Az Úr legyen tebenned, hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy.
Az Úr legyen körülötted, hogy megvédjen, ha mások rád rontanak.
Az Úr legyen fölötted, hogy megáldjon téged.
Így áldjon meg téged a jóságos Isten, ma, holnap és minden időben.
Ámen."
Ifj. Szilágy Katalin
református hittanoktató - kántor
DR. OLÁH CSABA BÚCSÚZTATÁSA
A Vértesi Református Egyházközség Idősek Szeretetházában csaknem 20 év köztünk lévő munka és szolgálat után búcsúztunk el Dr. Oláh Csaba Barna intézményi orvostól.
Megköszöntük, hogy Doktor Úr mindig szívén viselte az intézményben élők, dolgozók és az intézmény sorsát is. Az idős emberekkel való törődése példaként áll előttünk.
Ezúton is köszönjük, hogy emberileg, szakmailag mindig számíthattunk rá, és kívánjuk, hogy a pihenés éveit egészségben, sok örömben tudja eltölteni családja körében.
A Vértesi Szeretetház lakói és dolgozóiReformáció 500.
Gyermek és ifjúsági konferencia Létavértesen

 

A Vértesi Református Egyházközség a Reformáció 500. évfordulója alkalmával 2017 június 2-tól a Bihari jurtatábor területén egy háromnapos gyerek és ifjúsági konferenciával ünnepelte a jubileumi eseményt az ifjúság körében.A vértesi református gyülekezet már évek óta jó kapcsolatot ápol a Debreceni Református Kollégium tantestületével és diákjaival, akik nem egyszer egyházi ünnepeinkhez kapcsolódó előadásokkal látogatták meg az egyházközség fenntartásában működő szeretetház idős lakóit, akik mindig nagy örömmel fogadták a gyerekek által bemutatott lelkes, zenés darabokat. A reformáció jubileumán túl, ezt a kapcsolatot is szerettük volna megerősíteni, ápolni ezzel a közös rendezvénnyel.


Célunk a konferencia megszervezésével, hogy a mai rohanó világunkba a fiatal korosztálynak egyfajta választható „utat” mutassunk, a keresztény értékek előtérbe helyezésével, ugyanakkor egy példaértékű közösség kialakítása. A konferencia tematikája a szimbolikus út volt. A három napos program részeként a helyi gyülekezet ifjúsága fogadta a debreceni fiatalokat, majd délelőtti áhítatokon vettek részt, a gyerekek power-pointos bemutatókat tartottak egymásnak iskolájukat bemutatva,  játékos vetélkedőn ismerhették meg a helyi értékeket, vízi foci során frissültek fel, majd kézműves foglalkozásokon kipróbálhatták a pirográf technikát, a litográfia szépírást, címerdomborítást, esténként tematikába illő filmnézés, társasjátékest és pillecukor sütés várta a résztvevőket.
A rendezvény pünkösdi istentisztelettel zárult, ahol a debreceni kollégium osztályai gyönyörű énekszóval és hangszerekkel szolgáltak az ünnepi istentiszteleten.
Köszönet kísérőiknek, felkészítőiknek Kárándi Liának, és V. Kósa Orsolyának a lelkes munkájukért illetve a helyi ifjúságnak a sok segítségért.
A rendezvényt támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a Reformáció 500. emlékbizottsága.


Presbiterek továbbképzése

2017. április 22-én Létavértesen került megrendezésre a Debreceni Református Egyházmegye Presbiteri szövetségének presbiter-továbbképzési alkalma, amelynek a Vértesi Református Egyházközség adott otthont. Témája az idősekről való gondoskodás, törődés.

 A találkozón 102 presbiter vett részt a debreceni egyházmegye több településéről.

Vad Zsigmond esperes úr köszöntője után, a helyi vértesi lelkipásztor, Nt. Rozsnyai István az irgalmas samaritánus példázatán keresztül a diakóniai szemlélet és a gyülekezeti diakónia fontosságát mutatta be a jelenlévőknek, majd röviden a Vértesi Református Egyházközség fenntartásában működő Idősek Szeretetházának tevékenységét és a hozzá tartozó szociális szolgáltatásokat is felvázolta.

Ezt követően a Skóciából érkezett vendégek tartottak előadást az ottani diakóniai munkájukról és a gyülekezetek működéséről, tevékenységeikről.

A konferencia a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításában tárlatvezetéssel, majd a Szeretetház étkezőjében szeretetvendégséggel zárult, mindenki nagy megelégedésére.

Vértesi konfirmandusok 2014.

2014. június 1-jén a Vértesi Református Egyházközség templomában konfirmált ifjak.
Balról jobbra: Borók Cintia, Sinkovics Cintia, Budai Veronika, Ajtai Mónika, Fekete Bernadett, Hajkai Gabriella, Gyarmati Bence, Balogh Ibolya, Detári Fanni, Hegedûs Renáta, Föõr István Balázs, Balog Klaudia.
Isten áldja meg az útjukon és erősítse meg gyülekezeti tagságukban!


"Orlando et Laborando" - Vértesi Református Templom pályázatának sajtó háttéranyaga