ma:
holnap:
Irinyi János

Irinyi János

Üdvözöljük Létavértes város közigazgatási portálján
Skip Navigation LinksKezdőlap > Település > Művelődés, kultúra > Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény
Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény

4283 Létavértes, Irinyi u. 7.  
www.rozsnyaigyujtemeny.hu    Telefon: 06 30 1999 437,  06 52 376 763/113

IRINYI NYOMÁBAN – CSALÁDI DÉLUTÁN

Az érdeklődők megismerhetik, a település méltán híres vegyészének, Irinyi János életét és munkásságát. Filmvetítéssel, vetélkedővel, látványos fizikai és kémiai kísérletekkel, szabadulószobával, kézműves programokkal várjuk a látogatókat.
A vetélkedő a kutató életére vonatkozó feladatokat, gyufás logikai játékokat, rejtélyes feladványokat tartalmaz

 „ÚJRA ITT VAN, ÚJRA ITT VAN…”

Múzeumpedagógiai évnyitó, ahol bemutatásra kerül az évről-évre megújuló múzeumpedagógiai kínálat, az új időszaki kiállítás, a helyi és környékbeli települések pedagógusai részére.
- Korompainé Mocsnik Marianna Ismeretátadás vagy / és múzeumpedagógia című előadása,
- Balla Fruzsina néptáncos kollégánk foglalkozása ízelítőt ad a tánc, népzene, néphagyományok pedagógiában való hasznosítási lehetőségeiről.
Zárásként kerekasztal-beszélgetés, igényfelmérés: milyen témákra összpontosítsunk a jövőben,– mi tetszett eddigi kínálatunkból és mi nem?
A települést ismertető foglalkoztató füzet vázlatának bemutatása, további szerkesztése, egyeztetése
Programfelelős: Kővári Emese –MESETÚRA

2019. május 19-én, vasárnap a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény immáron 4. alkalommal rendezte meg a nagy sikernek örvendő népmesetúráját.
A túrán 8 lelkes csapatban, mintegy 60 fő vett részt. A csapatok összetétele igen változatos volt - családok, baráti társaságok, iskolai közösségek vették ki részüket az élményekből, és mérettettek meg a 7 állomásból álló kalandban.
 
 
                                                                                                                                                             Fotók: Kővári Krisztián
 
A mesetúrára indulóknak számot kellett adniuk okosságukról, ügyességükről. Útjuk során találkoztak vásári kofával, felfedezővel, huszárral, boszorkánnyal, táltossal, vadásszal, és mézeskalácsossal, majd miután mindenhol kiállták a próbákat a varázsbetűkkel, és egyéb elbűvölő tudásokkal felvértezve őfelsége a király, és eladósorba került leánya várta őket a palota meseszép szobájában. Minden csapat elnyerte a királylány epedező szívét, és megszerezte jogos jussát: Őfelsége fele királyságát. Reméljük hatalmas élménycsomaggal távoztak résztvevőink, akiket szeretettel várunk további rendezvényeinkre is!
 
  
 
Ezúton is szeretnénk megköszönni a mesetúra megvalósításában segédkező közreműködők varázslatos, alázatos és hiteles tevékenységét!
Köszönjük: Pénzes Sándorné Rozikának, Molnárné Pelei Andreának, Fekete Katalinnak, Verdes Manin Zsannának, Farkas Andreának, a Kozma Családnak, és Kállai Péternek!
A rendezvény megvalósulását a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat támogatta.
                                                                                                                                   Balla FruzsinaSZENT ÉS PROFÁN TALÁLKOZÁSA A DEBRECENI KERÁMIAMŰVÉSZETBEN
Terdik Angéla fazekas – népi iparművész és a Hajdúsámsoni Öltögetők Klubjának kiállítása
4283 Létavértes, Irinyi u. 7.
KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ  - 2019. május 03.
Megtekinthető: 2019. június 30 - ig


A felvételek megtekintéséhez kattintson a képre!
(forrás: facebook oldal)

A HAON.HU cikkeNEMZETI NAP A ROZSNYAI ISTVÁN MUZEÁLIS GYŰJTEMÉNYBEN - képek

Hálás köszönetet mondunk a VIII. Létavértesi Pálinkaverseny és VII. Házikalács- és kolbászverseny nevezőinek (pálinka 117, kalács 19, kolbász 8 ) a zsűri tagjainak, a fellépőknek, a táncosoknak, a segítőknek, a támogatóknak, a konyha dolgozóinak és természetesen minden résztvevőnek, hogy együtt ünnepelhettünk idén is! – (Rozsnyai Gyűjtemény facebook oldal)KŐVÁRI KRISZTIÁN FOTÓiNAK (186 db) MEGTEKINTÉSÉHEZ  KATTINTSON A KÉPRE!


2019. március 2-án, szombaton a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény második alkalommal rendezte meg a hagyományos Csigacsináló kalákát.


                                                                                                                     FOTÓK : KŐVÁRI KRISZTIÁN
A felvételek megtekintéséhez kattintson a képre!

A tészta elkészítését megelőzően az Irinyi Nyugdíjas kör tagjai autentikus helyi paraszti ételeket, vértesi tomalevest kisgömböccel, és kocsonyát készítettek, melynek készítését megfigyelhették, megtanulhatták az érdeklődők, majd a különleges és finom fogások kóstolására is lehetőség adódott.

Ezt követően a Csormolya népdalkör, és a Létavértesi Citerazenekar közreműködésével elkezdődött a Csigacsináló. Az érdeklődők gyakorlott kezektől leshették el a tésztagyúrás, nyújtás, darabolás, sodrás fortélyait, és az általuk készített levesbetétet haza is vihették.

Aki lemaradt, ne bánkódjon, március 15-én is érdekes programra várjuk az érdeklődőket! 16 órától kezdetét veszi a Nemzeti nap Janka Barnabás színművész, és a Cserebingó Táncegyüttes közreműködésével, a VIII. Létavértesi Pálinka-, Házikalács-, és Kolbászversennyel, melyre várjuk a nevezéseket. Ne hagyják ki!

Balla Fruzsina


RÖVID SZÖVEGES - KÉPES ÖSSZEGZÉS: ITT !

SOK KÉP A RENDEZVÉNYRŐL
a Rozsnyai Gyűjtemény facebokk oldalán. Kattintson a lenti képre!

ÖTVEN FOK MÁRCIUS IDUSÁN
HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ ÍRÁSA
Kattintso9n a képre!
                                                                                                                                     Fotó: Kővári Krisztián

MÚZEUMPEDAGÓGIAI TALÁLKOZÓ

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretében szeptember 19-én megrendezésre került a MÚZEUMPEDAGÓGIAI TALÁLKOZÓ a Rozsnyai István Muzeális Gyűjteményben.

A múzeumpedagógiai évnyitó a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és a Klebelsberg Központ Berettyóújfalui Tankerületi Központtal közös szervezésben jöhetett létre, melyen több mint 24 pedagógus vett részt a Derecskei Tankerületből.
A jelenlévőket Menyhárt Károly, Létavértes város polgármestere, a Rozsnyai Gyűjtemény intézményvezetője illetve Nt. Lelkipásztor, Rozsnyai István köszöntötte, majd Kapornai Judit, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatójának képviseletében Majoros Pálma előadása nyitotta meg a rövid, de annál tartalmasabb rendezvényt.


A továbbiakban Korompainé Mocsnik Marianna, Hajdú-Bihar megyei múzeumi koordinátor mutatta be a MOKK-ot és a Múzeumi a’la carte felületet, majd végezetül Kővári Emese a gyűjtemény vezetője a múzeum megújult múzeumpedagógiai kínálatát ismertette a pedagógusokkal a gyümölcsöző jövőbeli együttműködések érdekében.
A Múzeumpedagógiai találkozó hasznosnak bizonyult, hiszen a pedagógusok ezáltal jobb betekintést kaphattak a múzeum életébe, az általunk ajánlott foglalkozások sokszínűségébe.

Kővári EmeseA reformáció 500. évfordulóján

A Vértesi Református Egyházközség a Reformáció 500. évfordulója alkalmával az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával még idén áprilisban meghirdette a Tiszántúli Református Egyházkerületek és a határontúli Érmelléki Egyházkerületek felső tagozatos diákjai számára a Reformáció 500. című többfordulós vetélkedőt. A verseny célja volt, hogy a diákoknak lehetőséget biztosítsanak a reformáció  alaposabb megismerésére játékos, kreatív feladatokon keresztül.A verseny idén májustól szeptemberig kétfordulós, levelezős formában zajlott, melyet szeptember 8-9-10.-én rendezett 3 napos döntő zárt.

A döntőnek a Vértesi Református Egyházközség fenntartásában működő Bihari Jurtatábor, illetve a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény adott otthont, ahova a 20 regisztrált csapatból 9 jutott tovább, 7 településről. (Püspökladány, Debrecen, Létavértes, ill. Romániából Margitta, Magyarkéc, Paptamási, Hegyközszentmiklós).

A döntő kezdő napján pénteken a 3 fős csapatok + kísérőjük elfoglalták a szálláshelyeket a hangulatos jurta sátrakban, majd játékos ismerkedéssel folytatódott a program, melyet a Debrecenből érkező Fabula et Figura Műhely bábelőadása folytatta. Az első este filmnézéssel, játékkal zárult.

Szombat délelőtt ismétlés gyanánt a csapatok a debreceni Nagytemplomot nézhették meg, egy igazán gazdag tárlatvezetéssel, majd visszautazva Létavértesre 16.00 órától kezdetét vette a verseny döntője. A döntő feladatait az előre kiküldött olvasnivaló alapján állították össze a szervezők.

A döntőn közreműködött a Híd-Építők ifjúsági kórus Székelyhídról, illetve zsűrizett: Búzás Dénes – a kerekestelepi, illetve bánki lelkész, Búzás Árpád – álmosdi lelkész, Viktor László – a bagaméri lelkipásztor.

 

Elért helyezések: I. hely: JOY csapat – Magyarkécből, II. hely: Erőss Refisek csapata – Püspökladányból, III. helyezés: Toldy csapata – Hegyközszentmiklósról, IV. hely: Reformátorok – Margittáról.

A vetélkedőt szombat esti tábortűz körüli éneklés zárta. Vasárnap Istentiszteleten vehettek részt a csapatok a Vértesi Református templomban, majd tárlatvezetésen a Rozsnyai Gyűjteményben, az ebédet pedig élményekkel és nyereményekkel teli hazautazás követte.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak a szolgálatért a csapatoknak, a szülőknek, a felkészítőknek, a zsűrinek, a támogatóknak.

Soli Deo Gloria!

Köszönettel                                                                                                                                                                      Kővári Emese

A rendezvényről készült fotók elérhetők:

https://www.facebook.com/gyujtemeny.rozsnyai/media_set?set=a.1404737102974148.1073741858.100003136168799&type=3

Beszámoló

a ” Népművészeti tábor határon túli és hazai fiatalok részére „ elnevezésű tábor munkájáról

160  KÉP A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAMRÓL a facebookon 
                    Bőrművesek                                                            Dr. Andrásfalvy Bertalan előadása

 
       Fazekasok                                                                           Kosárfonók

  
           Nemezelés                                                                            Össze - kovácsolás


Petrás Mária és Kóka Rozália előadóestje

Mi, a Rozsnyai Gyűjtemény munkatársai is ezzel a reménnyel tekintünk vissza az idei nyárra, hogy a táborozóink, ide látogatók érzékenyebbek lesznek/lettek népi hagyományaink iránt, büszkék az értékeinkre és a magyar kultúra ízét, ritmusát, dallamát, formáit, motívumait megérezték.

Kővári Emese